[...] Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać przez cały rok. Zapotrzebowanie na witaminę C Dorosły organizm ludzki potrzebuje około 75 – 90 mg witaminy C dziennie, jednak w niektórych stanach fizjologicznych zapotrzebowanie może sięgać nawet 200 – 300 mg. Większe potrzeby w kontekście spożycia tej witaminy mają [...]
[...] w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas przeziębienia W czasie przeziębienia należy nie tylko skupić się na potencjalnych korzyściach z dodatkowej podaży witaminy C, lecz na tym, aby nie obniżyć jej spożycia przez utratę apetytu, co mogłoby się wiązać z utratą pewnej części ochrony organizmu. Spożywając około 5 porcji owoców i [...]
[...] bakterii jelitowych i zapobiega namnażaniu szkodliwych bakterii. Czosnek to prozdrowotny dodatek, który należy uwzględnić w diecie. W 100 g czosnku znajduje się 1,2 mg witaminy B6 i 2,1 g błonnika. Cebula, szalotka i dymka Cebula, szalotka i dymka należą do tej samej rodziny warzyw. Są dobrym źródłem prebiotyków, wspomagają trawienie, [...]
[...] sposób? Okazuje się, że tak. Włoscy naukowcy m.in. pracujący w Instytucie Badań Urologicznych w Mediolanie zasugerowali, iż połączenie żurawiny, Lactobacillus rhamnosus i witaminy C może przynieść korzyści kliniczne ze względu na ich działanie addytywne lub synergiczne. Do badania włączono 42 kolejne kobiety z nawracającymi infekcjami dróg [...]
Zastosowanie suplementacji magnezem (utrzymywanie jego optymalnej ilości w diecie) jest obowiązkiem każdego sportowca, który na poważnie myśli o swoim zdrowiu fizycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, wspomaganiu regeneracji i funkcji mięśni. Okazuje się, że magnez może być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę [...]
[...] spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. Zasada działania Mechanizm? Wykazano, że podawanie witaminy E wzmacnia komórkową i humoralną odpowiedź immunologiczną u różnych gatunków zwierząt. Donoszono o zwiększonej proliferacji limfocytów, podwyższonym stężeniu [...]
[...] wewnątrznaczyniowe. Normalnie jego podwyższone stężenie nie rokuje dobrze, może świadczyć o uszkodzeniach wątroby. Z cytowanego eksperymentu wynika, że im większa była podaż witaminy C w diecie, tym osiągała wyższe stężenie we krwi. Z kolei wysokie stężenie kwasu askorbinowego we krwi hamuje białko C-reaktywne (marker stanu zapalnego) i t-PA. W [...]
[...] mieć znaczenie dla wątroby? Czy witamina E jest jednym z nich? Witamina E, a niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby Jedno z najczęściej cytowanych badań dotyczących witaminy E dotyczyło dzieci z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (ang. nonalcoholic steatohepatitis; NASH) leczonych witaminą E przez 4–10 miesięcy. Podawano [...]
[...] jest do celów zarówno kulinarnych (głównie w kuchni indyjskiej), jak i prozdrowotnych. Kurkuma zawiera aż 21 g błonnika na 100 g produktu, 2500 mg potasu i 50 mg witaminy C. Co więcej, zasobna jest w wielonienasycony kwas tłuszczowy – kwas alfa-linolenowy. Swój intensywny kolor i silnie barwiące właściwości zawdzięcza m.in. [...]
[...] mogą wpływać na skład kości i ich metabolizm. Kwasica zwiększa zwyrodnienie kości i uwalnianie wapnia, zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] sytuacja ma się z witaminą D. Jeśli codziennie, przez dłuższy czas wystawiasz swoją skórę (nieodsłoniętą) na działanie promieni słonecznych, zapewne nie posiadasz braków tej witaminy. Nasz organizm potrafi bowiem sobie wytwarzać ją sam z promieniowania słonecznego. Jeśli większość dnia przebywasz w pomieszczeniach albo jeśli pracujesz na zewnątrz [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] je zgodnie z zaleceniami. Niestety nie ma drogi na skróty. Suplementy to nie tylko środki wspomagające odchudzanie, kształtowanie sylwetki czy dodające energii. To także witaminy i minerały, adaptogeny, czyli grupa suplementów uzupełniająca braki w diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]
[...] SERM, hCG oraz inhibitory aromatazy. Duże efekty przynoszą też zmiany w stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej, ekspozycja na światło słoneczne lub podawanie witaminy D w miesiącach jesiennych i zimowych. Mit 2: Hormonalna terapia zastępcza nie wiąże się ze skutkami ubocznymi Testosteron pozostaje w użyciu od połowy lat 30. XX [...]
[...] „poważne zagrożenie zdrowia”, które ustąpiło w ciągu 1-4 dni po podaniu węglowodanów (glukozy czy dekstrozy), soli fizjologicznej (i innych płynów dożylnie), witaminy B, fosforu czy insuliny. Ponadto do jednego „worka” wrzucono tam dietę Dukana czy Atkinsa. Czy dieta Dukana i Atkinsa to VLCKD? VLCKD: 15-25% białka, [...]
Doping nie jest terminem nowoczesnym. W mitologii norweskiej spotyka się wzmianki o użyciu substancji zwiększających wydolność, siłę. Przykład: bufotenina - substancja, o której wiadomo, że zwiększa wydolność fizyczną, pozyskiwana ze skóry żab lub z grzybów gatunku Amanita. Jak obchodzono kontrolę antydopingową w NRD? Odstawiano preparaty na [...]